onsdag 5. juni 2013

Egenvurdering av et år med trykk og foto

1. Egen vurdering av siste terminen og arbeidsoppgavene.

Jeg synes dette halvåret har vært spennende og lærerikt. Det har også vært veldig gøy å ha et praktisk fag. Jeg synes også at de oppgavene vi har gjort dette halvåret har vært de gøyeste.
Vi har hatt så mange varierte oppgaver, og jeg har lært masse forskjellig både det å ta bilder og redigering. Men vi samtidig hatt det gøy. I tillegg har vi fått muligheten til å eksprementere masse og lære ved å prøve og feile. Oppgavene har vært passe utfordrene, men vi fikk det til til slutt. 



2. Hva har du lært, hva har du likt best av alt i Trykk og Foto?

Gjennom hele året i trykk og foto har jeg lært hvordan komponere bilder både når jeg tar dem og når jeg beskjærer dem. For eksempel det gylne snitt, som gir bildet mye mer attraktivt. Vi har sett hvordan lys, skygge og vinkler har mye og si for hvordan resultatet på bildet blir. Videre har vi lært og redigere i photoshop, for eksempel croptool, brightness/contrast, curves, filter, layers og kloningsverktøy m.fl. 


3. Noen forslag til faget til neste skoleåret og til nye elever?


Jeg synes vi har hatt kanskje litt mange oppgaver, men jeg synes det var flott at vi da kunne bli enig om en frist som fungerte for alle. Jeg synes kanskje den siste oppgaven ble det litt liten tid på, mye på grunn av skriftelige eksamener. For Ikaros oppgaven synes jeg var den gøyeste, og det hadde vært gøy og kunne jobbet enda mer med fotofikling. 


4. Om blogging som dokumentform.


Det var mye gøyere å levere inn på blogg, for da fikk man det fine oppsettet, og det var en enkel måte og få plassert bildene inn på. I word tar det ofte lang tid å plassere bilde og teksten sammen. I tillegg synes jeg det var veldig greit og ha alt på et sted, og gøy å ha til senere. 

onsdag 22. mai 2013

UKE 21: FOTOFIKLING MED IKAROS

Tema: ”IKAROS OVER ARENDAL"


Gjennom denne oppgaven ble vi kjent med gresk mytelogi, og skulle selv lage et bilde som symboliserte vår tolkning av historien om Ikaros. Den handler om gutten Ikaros som var sønn av håndverkeren og kunstneren Daidalos som konstruerte vinger til han. Faren advarte han mot å fly for nærme solen, men likevel gjorde han det. Dermed falt han i havet og druknet. Ut i fra dette skulle vi ta tre bilder og senere redigere dem sammen ved hjelp av layers, lasso, stamptool/klone verktøy og andre redigeringsverktøy, noe som kalles for "fotofikling" eller bildemanipulering. Selve hensikten med oppgaven var utprøving og øving, slik at vi fikk større kompetanse innen photoshop. Under ser man de tre bildene jeg valgte å redigere sammen, og her er alle bildene  tatt med Iphone. 

FORARBEID:

1. Fotografering av Barbu/skolen/Galtesund o.l. sett fra høyden, masse himmel oppover, vis bygninger mm.
Fotografi av Barbubygningen
Dette bildet var tatt i froskeperspektiv og var min første ide til bakgrunnen. Jeg tenkte at jeg som Ikaros kunne hoppe fra taket, og da kom jeg til å få masse himmel som bakgrunn og det kom virkelig til å se ut som jeg fløy. Men etterhvert fant jeg ut at det hadde vært gøyere og ha med sola, og derfor har jeg ikke redigert dette bildet fordi jeg valgte det andre under. Likevel ville jeg vise det for hadde jeg hatt tid til å lage et Ikaros bilde til så ville jeg brukt denne bakgrunnen. Dette er også grunnen til at jeg ikke har beskrevet og forklart mer om dette bildet. 

Redigert: Skoleplassen på Barbuskole
Her stod jeg og tok bildet slik at jeg fikk skolebygningen bak meg. Det viktigste for oss var å få med seg sola som skinte veldig skapt, for historien om Ikaros handler jo om hvordan han fløy mot sola. I tillegg er bildet tatt i det gylne snitt, og jeg brukte grid for å få best mulig resultat med iphonen. Videre redigerte jeg bildet i photoshop. Da brukte jeg brightness/contrast for å få tydeligere fram himmelen og sola slik at det ble stående mest i fokus. I tillegg tok jeg og beskjærte bilde ved å bruke croptool, da tok jeg vekk litt av bunnen på bildet som virker forstyrrende på resten og som egentlig ikke hadde noe hensikt i bildet. Dermed ble komposisjonen bedre, og sola pluss himmelen fikk det fokuset jeg ønsket.  

2. Studio fotografering av meg selv som "flyr" oppover:

Her valgte jeg og posere med armene opp for å vise at jeg er på vei til å fly oppover. Grunnen til at jeg tok bildet med vendt ryggen var fordi jeg ville markere enda sterkere at jeg var på vei mot solen, slik som Ikaros i fortellingen. Samtidig ved å ikke vise ansiktsuttrykk legger jeg mer fokuset på selve hendelsen(altså flyingen) og ikke så mye på meg som person, noe som var hensikten i mitt bilde. I tillegg hadde jeg lyst til at vingene skulle synes skikkelig godt og derfor ville jeg plassere dem oppå ryggen min. Nå i ettertid ser jeg at jeg burde ha stått på tærne, for etter at jeg hadde brukt lasso verktøyet og hadde plassert meg i bakgrunnen så det ut som jeg stod på noe. Og det ødela litt illusjonen av at jeg fløy, samt at det var et sammenhengende bilde. 

3. Fotografier av vinger som vi fant på nettet som vi kunne bruke:
Dette bildet fant jeg på google. For etter jeg hadde gjort litt research på myten/historien om Ikaros fant jeg ut at vingene faren Daidalos lagde var av fjær og voks. Dermed søkte jeg etter vinger som man så tydelig at var  av fjær, jeg fant mange forskjellige eksempler som jeg lagret. Dette ble mitt endelige valg fordi jeg synes det passet best inn i bildet(etter jeg hadde plassert meg selv på bakgrunnen) og hadde tydeligst markerte fjær. 


Slik ble resultatet i 18x18cm:

Dette bildet er beskjært i 18x18, og jeg valgte derfor å skjære vekk husene, fordi det er sola og meg som Ikaros som er det viktige i bildet.

REDIGERING:
1. I photoshop åpnet jeg først det bildet jeg ønsket å ha som bakgrunn(det som jeg tidligere hadde redigert), så trykket jeg på layers og deretter måtte jeg ta en bakgrunns kopi. Dette gjorde jeg fordi uten en bakgrunns kopi ville bildet vært låst og jeg hadde ikke kunne manipulere.

2. Så åpnet jeg bildet av meg, og passet på at både dette bildet og bakgrunnsbildet var samtidig på verkstedsplassen. Så klippet jeg meg ut ved hjelp av lassoen og dro det over(nå ved hjelp av flyttepilen og ikke lassoen) på bakgrunnskopi layer. Dermed ser man både i bildet og på layerspaletten hvordan bildet blir.

3. Så for å skalere Ikaros/meg gikk jeg inn på edit-->transform og trykket på det jeg ville skalere. Dermed kunne jeg gjøre det slik at jeg ble litt mindre. Ut i fra størrelsen på bildet kunne jeg nok ha gjort meg litt mindre, men jeg tok denne størrelsen for jeg ville at man skulle se meg godt. 

4. Så brukte jeg kloneverktøyet for å retusjere kantene rundt meg selv med bakgrunnen. Her trykket jeg meg ned til 250 % bare for å få store piksler og dermed få det så nøye som mulig. Og man ser på resultatet at dette var nødvendig og sluttresultatet ble ganske så bra. Dessverres låste bildet seg når jeg nesten var ferdig med stamptool rundt meg selv, derfor ser man på venstre arm at fargen ikke er den samme. Grunne til dette var at jeg prøvde å finne riktig farge slik at jeg kunne male over. Men dessverre låste også dette seg etterhvert, og dermed ser en på bildet at fargen fortsatt er litt forskjellig fra bakgrunnen.  For å finne ut hva feilen var så jeg en del youtube-videoer, lagret og tok bildet opp i JPEG-fil og spurte andre om hjelp. Men uheldigvis fungerte ikke noen av tipsene, og derfor ble ikke bildet like bra som det egentlig kunne vært.  



5. Her fant jeg et bilde av vinger(som vist tidligere), her valgte jeg å bare klippe den venstre ut med lassoen og dro den over i bildet på samme måte som bildet av meg. For det som var så greit var at jeg kunne bare lime denne inn på bildet to ganger, og trykke på transform for og speilvende den ene. I tillegg trykket jeg på transform igjen for å flytte og justere dem slik jeg ville. Jeg valgte og plassere dem ganske tett inntil hverandre slik at de fikk et bindepunkt på midten og at de nesten hang sammen helt på toppen. I tillegg skalerte jeg opp vingene til å bli nesten like store som meg, for visst en ser på kunst av Ikaros så er vingene nesten like store som han, eller større. Jeg fikk dessverre ikke retusjert kantene rundt vingene for som nevnt tidligere hadde klone verktøyet låst seg. Derfor ser vingene i mindre grad en resten ut som de tilhører bildet. Men samtidig synes jeg at den hvite kanten rundt vingene ligner på fjær. Uansett om det ble noen komplikasjonen ble jeg fornøyd med bildet mitt. 




Mitt beste resultat:

Dette er det samme som bildet over, men jeg likte bedre denne versjonen for her fikk en med mer av bakgrunnen. Her synes jeg komposisjonen er bedre for det gylne snitt kommer tydeligere fram. I tillegg føler jeg den mer avlange formen gir mer illusjonen at jeg flyr oppover mot solen, og at jeg ikke bare svever.

I tillegg nå som jeg er ferdig ser jeg at jeg kunne plassert meg litt mer til høyre for å få et perfekt gylne snitt, men jeg valgte heller og plassere meg i solstrålen for å vise enda en gang at det er dit jeg flyr. 

Kilder til historien om Ikaros:
http://snl.no/Ikaros/mytologi
http://no.wikipedia.org/wiki/Ikaros
Ark vi fikk i timen, og som ligger på fronter

EGENVURDERING:

Denne oppgaven synes jeg har vært morsom, men og den mest krevende av alle oppgavene vi har hatt i år, dette fordi jeg aldri hadde brukt layers, lasso eller stamptool før. Likevel trodde jeg det skulle være vanskeligere enn det var, for så fort man skjønte mekanismen gikk det ganske greit. Det var utrolig mye pirkearbeid og det tok derfor lang tid, men det var gøy og se hvor ekte bildet etter hvert begynte og se ut. I tillegg var denne oppgaven noe jeg synes var mest lærerik og spennende fordi nå går det ann og gjøre så mye mer med photoshop, og leke seg på egenhånd.

Det jeg har lært gjennom denne oppgaven var stamptool, lasso og layers. I tillegg fikk jeg jo trent enda mer på hvordan en redigerer med brightness/contrast og croptool, og føler jeg begynner og mestre de to verktøyene. Samtidig har jeg lært enda mer når det gjelder komposisjon både på når man tar fotografier og når man setter sammen flere bilder, og dette er noe jeg kan bli enda bedre på. 

Her er en annen måte og gjøre layers på:
http://www.youtube.com/watch?v=kIUWiffEuvw
 (Jeg testet den ut på noen andre bilder når jeg kom hjem og den fungerte også veldig bra). 

tirsdag 30. april 2013

UKE 16-17: Street Photography

For noen uker siden gikk vi rundt i Arendal og skulle ta bilde av mennesker og steder. Da var vi på utskikk etter uttrykk, hendelser, skygger,lys, linjer og komposisjon. Videre fikk vi og noen hjelpelinjer i hva vi kunne se etter, for eksempel mennesker som bare gikk rundt i byen, var på shopping, i hastverk eller på vei ut av en buss. Vi tok over 100 bilder, og vi kunne nesten tatt flere, for når vi kom tilbake på skolen var det kun 8 som ble ganske bra. Alle bildene tok vi med iphone, og slik ble de beste resultatene etter redigering:


Menn i arbeid utenfor biblioteket
Her prøvde vi å komponere bildet i det gylne snitt. Likevel kunne vi kanskje plassert mennene litt mer til høyre, men problemet var da at en ikke fikk like mye med av byen bak. Noe som var litt morsomt med dette bildet var at han akkurat kastet steina opp i containeren når vi tok bilde.



En tankefull dame på Mc Donald's
Her fikk vi både med linjer og komposisjon ved hjelp av boret, sofaene og veggen bak med treplatene. Samtidig får man med trafikken, trærne og gaten på utsiden av vinduet.



Rulletrappen på Arena
Her ser man symmetrien og hvordan rulletrappene danner fine linjer og komposisjon . Likevel skulle jeg ønske jeg hadde fokusert mer på menneskene enn bakgrunnen.  Og samtidig ser jeg nå at jeg heller burde tatt bilde av når personene kom mot meg. For det hadde vært mer interessant å se ansiktsuttrykkene deres enn ryggene. Noe som også var litt dumt var at kvaliteten på dette bildet ble ganske dårlig når jeg tok det inn i photoshop. Men samtig gjør rulletrappene det så interessant at jeg ville ha det med. 



En jente og skyggen hennes
Dette bildet er litt annerledes enn de andre for her ser ikke mennesket, og i hvert fall ikke ansiktet hennes. Her er det en jente som står og skal skrive en melding, og står akkurat under lyktestolpen.  I tillegg blir det et fint mønster(med mange linjer) som en slags bakgrunn på grunn av brostein på bakken.



En dame på vei ut av bussen
På dette bildet slo med en gang temaet "i farta" inn. For her kommer damen i full fart ut av bussen, og holder fortsatt billetten i hånden. Likevel skulle jeg ønske hun ikke hadde hatt solbriller på slik at vi fikk sett øynene hennes. For jeg synes det blir mer interessant med ansiktssuttrykk eller øyekontakt på bildet. 



To eldre mennesker ved inngangen til Arena sitt parkeringshus
Dette synes jeg var en av de bedre fordi her fikk jeg ansiktsuttrykkene med. Og bildet hadde blitt enda mer spennende visst vi hadde fått øyenkontakt. Men på den andre siden var bakgrunnen her med på å forstyrre motivene, men likevel synes jeg at dette var fint. 



Fotografert i Tollbodgaten
Dette bildet tok jeg ved å stå oppå kanten på fontenen og fikk innsyn i Tollbodgaten. Her fikk man se hvordan hverdagen i byen kan være. Her har jeg lagt fokuset på gata, og ikke på menneskene. Her rammer bygningene og trærne inn bildet. Og man føler en blir på en måte dratt inn i bildet og mot huset i enden. Dette bildet hadde det  vært spennende og se visst jeg hadde lagt vekt på menneskene som var der. Og nå ser jeg at jeg kunne tatt enda flere bilder, og kanskje prøvd andre veien(inn mot fontenen).

Redigering:

Jeg tok alle bildene inn i photoshop, og satt de over til svart/hvitt. Grunnen til at jeg ikke ville ha det i farger var fordi jeg synes motivene(for det meste menneskene, med unntak av lyktestolpen) stod mer i sentrum når fargene ikke forstyrret, og fikk et mer spennende uttrykk. Deretter brukte jeg brightness/contrast og curves for å få frem kontrastene mellom, bakgrunn, mennesker, ansikt, skygger og lys. Videre brukte jeg powerpoint og la en svart ramme rundt bildene, og brukte så utklippsverktøyet på pc'en til å klippe og lagre det. Egentlig ville jeg brukt indesign, men pc'en min var så treig de dagene jeg redigerte at det gikk da fortere med powerpoint. Jeg synes den svarte rammen, rammet fint inn svart/hvitt effekten og gjør at øyet fortere blir dratt inn i bildet og mot motivet/motivene. Siden det er ramme på alle bildene, og de har samme svart/hvit tone blir det mer helhet i bildeserien.

Hva du har lært og hvordan likte du oppgaven?

Gjennom denne oppgaven har  jeg lært mye om hvordan man skal ta street photography, mye gjennom videoene vi så i timen, men også da vi prøvde det i praksis. Jeg har blitt enda bedre på å redigere bilder ved å se om de ser best ut i farger eller sort/hvit, og hvor mye kontraster, brightness og curver jeg eventuelt burde bruke. Samtidig har jeg blitt mer bevist på vinkling og komposisjon i bildet. Samtidig lærte jeg at man bare burde ta så mange bilder man klarer. Og derfor bør man tenke sjapt og  ta bildet utansett om man er usikker på om man får bruk for det senere, da har man det i hvert fall. Og kanskje når man begynne og redigere så ser en at bilde faktisk var kjempefint. 

Jeg likte oppgaven godt, men synes det var litt vanskelig i begynnelsen og kanskje litt rart og ta bilder av andre mennesker.  Men jeg kom fort inn i det, og da var det kjempe gøy. For man kunne ta bilder av så mye, og selv om man tok bilde av samme personene flere ganger, ble alltid bildene forskjellige. Samtidig synes jeg det var deilig å få lov å ha en oppgave hvor vi kunne være ute og ikke i klasserommet. I tillegg var vi helt på egenhånd, og kunne finne ut hvordan vi ville løse oppgaven. Det var jo ganske utfordrende, men jeg synes det var gøy og en god erfaring.

Inspirasjon:


Min mening om Street Photography?

Nå har jeg sett at mye av kunsten ved Street fotografering er å fange hendelser som skjer rundt om i samfunnet. For eksempel mennesker som snakker sammen, går over gata eller bare noen som sitter og koser seg i sola. Det er selve det å fange ansiktsuttrykk som ofte gjør Street photography så spennende, men også det at akkurat det bildet en tok er det eneste, er en hendelse og et øyeblikk som ikke kan gjenskapes akkurat slik den var, for da kan det ofte se stift ut. Så det som er det gøye er å prøve å se hverdagen fra en annen side,og se gjennom byen på jakt etter motiver som kunne vært gøy og tatt bilde av. Street fotografier er derfor veldig levende og naturlige, og det er det som jeg synes er så fint med det. Samtidig er det viktig å ta mange bilder, og man kan aldri ta for mange, og plutselig har man tatt et helt fantastisk bilde ut av alle de bildene man tok. Så det er selve overraskelsen man kan få ved å ta disse bildene, som er så spennende. 

torsdag 4. april 2013

Uke 14: Lys og komposisjon


Oppgaven gikk ut på å først ta bilder i studio, men og fotografere glass. Gjennom oppgaven skulle man legge vekt på lys/skygge og komposisjon i bildene. Videre skulle vi redigere flere av bildene, enten i sort/hvitt  eller farge.

Fotografering i studio:

I denne oppgaven brukte vi først stativ og så håndholdt kamera(lettere og bevege seg fritt rundt), men fant fort ut at det ble like gode bilder med iphone. Og derfor brukte vi det i tillegg, og portrettbildene jeg har valgt å publisere er kun tatt med iphonen. For å reflektere lyset mot personene/motivene brukte vi "paraply" og plater. Dermed fikk vi variert mye måten vi tok bilder på, og i tillegg ulik belysning. Her brukte vi variert belysning/skygge/lys samt ulik komposisjoner for å variere og skape spenning. Altså var det er lys, skygge og belysning som vi fokuserte på. 


Slik ble bildene:

Før redigering
Her hadde vi storlerret i bakgrunnen, og la et hvitt laken på stolen, slik at ingenting skulle dra fokuset vekk fra motivet. Dette er et portrett av meg hvor jeg ser ut av vinduet, bildet ble mer spennende når jeg unngikk å ha øyenkontakt for da ser det virkelig ut som jeg sitter og filosoferer om noe. I tillegg valgte jeg å ikke smile som får fram enda mer denne tenkefølelsen, og det litt dystre i situasjonen. Her får vi belysning fra "paraplyene", men mest fra vinduet. Som sagt brukte jeg iphonen på dette bildet. 


Etter redigering
Jeg redigerte bildet i photoshop ved å gjøre det først om til svart/hvit, siden jeg følte det fikk enda mere fram denne litt dystre tankefølelsen som allerede lå i bildet. Videre tok jeg i bruk brightness/contrast og curves fordi jeg ville vise enda sterkere kontrastene mellom hvit og svart, samt lys og skygge. Nå ser man at lyset fra vinduet(høyre side sett ut i fra bildet) skinner mest. Og det blir lagd skygge både bak stolen på grunn av meg, men også opp over på venstre siden, på grunn av at lyset fra vinduet ikke bærer sterkt der. 


Før redigering
Dette er et bilde av Eda som ligger på bakken, med håret spredd til alle kanter. Her ser hun til siden og unngår øyenkontakt fordi det gjorde bildet mer mystisk enn visst ho så rett inn i det. Det som var litt morsomt var å legge håret ut til alle kanter, for ho har mørkt hår, og det blir enda mørkere og danner en stor kontrast på den hvite bakgrunnen. I tillegg trekker håret oppmerksomhet mot håret og ikke bare ansiktet. Her har vi ikke valgt og ha noe spesiell belysning, bare "paraplyene", men de var for høyt oppe til å reflektere noe spesielt lys. Så det ble ingen skygger i dette bildet, og dermed lyser på en måte ansiktet hennes litt opp. 

Etter redigering
Dette bildet redigerte jeg og over i svart/hvit, siden her ble det kjempe store kontraster mellom hår, ansikt og bakgrunn/gulv. Det at bildet er i svart hvitt fremhever ansiktet hennes mye bedre og det er det som blir stående i fokus. Videre brukte jeg og her brightness/contrast og curves fordi som sagt og fremme kontrastene, og lysheten i bakgrunnen. I tillegg brukte jeg crooptool for å kutte vekk kroppen, slik at jeg kun fikk hodet og det gøyale håret, dermed bedret jeg komposisjonen. Jeg snudde bildet 90 grader, for håret og ansiktsuttrykket ble mere lagt merke til på denne måten. Likevel skulle jeg ønske jeg hadde tatt bildet slik at jeg fikk med håret helt til tuppene, men jeg la ikke så godt merke til det før jeg fikk snudd det. 



Før redigering
Her ligger vi på bakken, og holde øyekontakt med kameraet. Her var det egentlig meningen at vi ikke skulle smile, men Eda klarte ikke å la vær. Dette ble derfor et litt seriøst og litt morsomt bilde. Det som er fint er de forskjellige fargene på håret og hvordan det ligger ut til siden, og på en måte drar oss ut til å fylle hele bildet.
Og i tillegg ble det en litt annerledes måte å ta portrettbilder på.

Etter redigering
Jeg redigerte også dette bildet over i svart/hvitt siden jeg synes det ble litt mer morsomt når bildet ble mer seriøst også smiler Eda et kjempestort smil. Samtidig blir ansiktene mer fremhevet. Bildet snudde jeg 180 grader siden bildet ble mer trykket nedover når det lysehåret lå ned over. Jeg brukte brightness/contrast og curves for å få fremkontrastene mellom personene, håret og bakgrunnen. I tillegg beskjærte jeg bildet fordi kroppene ødela fokuset på ansiktene, og forstyrret egentlig bare bildet. I tillegg ble bilde bedret og rammet inn, samt komposisjonen på bilde ble bedre når det var beskjært. 


Et "PØNT" bilde
Dette "PØNT" bildet var bare for gøy. Det passer ikke like godt til oppgaven, så derfor la jeg bare ut dette bildet fordi det ble litt fint, og veldig poserende. Bare sånn for å vise en kontrast til de andre bildene. I tillegg var dette en av bildene jeg redigerte i farge.



Fotografering av glass: 

Her brukte vi litt stativ, litt håndholdt kamera og iphonen masse. Og bildene jeg valgte å publisere på blogg er nesten bare tatt med iphonen. For å reflektere lyset mot glasset brukte vi plater og speil for å styre lyset. Først hadde vi et hvit ark som bakgrunn, men etterhvert byttet vi det ut med svart. Nå så vi hvordan bakgrunnen fikk hele bildet til å endre seg. Samtidig flyttet vi lyset over, under og på siden for å variere belysning og skygge. I tillegg varierte vi vinklingen og byttet plasser på glassene og varierte hvilke glass som ble fotografert(altså komposisjon).

Slik ble bildene:

Før redigering
På dette fotografiet plasserte vi et svart ark bak og under glassene, for å se hvor annerledes det ble fra de hvite. Her prøvde vi å få frem gjennomsiktigheten i glasset, ved hjelp av lys, noe jeg synes vi klarte i dette bildet. Her prøvde jeg og sette det i gylne snitt. Likevel valgte jeg dette bildet fordi glassets gjennomsiktighet vises veldig tydlig her, noe som var viktig i oppgaveløsningen. Tatt med iphone. 

Etter redigering
I photoshop gjorde jeg også dette bildet til svart hvit, for det gjorde bakgrunnen enda klarer. Videre beskjærte jeg bildet for å zoome mer inn på glassets gjennomsiktighet. I tillegg brukte jeg brightness/contrast og curves for å få enda mer frem klarheten i glasset og for å få sterkere svart farge på bakgrunnen. Og selvfølgelig for å lage en kraftigere kontrast mellom dem.  

Før redigering
F-stopp: f/5.6
Eksponeringstid: 1/125 sek
ISO-hastighet: ISO-400

Her gjorde jeg det samme som på bildet over, prøvde nemlig å få frem gjennomsiktigheten i glasset. Jeg synes ikke man ser det like godt på dette bildet. Men det var for å vise hvordan glassene så ut med hvit bakgrunn, og får prøve litt forskjellig. Nå i ettertid synes jeg at jeg heller burde lagt kamerafokuset på den øverste glassbollen i stede for den nederste, for den ser litt uklar ut. Men noe som er bra med bildet er at en får tydelig fram skyggene i bildet. I motsetning til de andre bildene er dette tatt med speilreflekskamera. Tenkte jeg ville vise et resultat med noe annet en iphone også. 

Etter redigering
Her gjorde jeg som på alle de andre bildene redigerte over i svart/hvitt, brukte brightness/contrast og curves. Men her prøvde jeg å få frem mest mulig kontraster for å vise skyggen mest mulig. I tillegg redigerte jeg bildet ganske mørkt slik at kantene på glasset blir tydelig markert, samt mønsteret på glasset. 

Før redigering
Her prøvde vi å få frem en tydelig skygge av glasset, ved å belyse glasset undende ifra. Noe som var litt dumt var at vi brukte isoporplate som bakgrunn, da så man porene i det når en fotograferer, og man ser det enda mer når man begynner å redigere. Vi byttet derfor senere til ark i stedet. Likevel tok jeg dette med bare for å vise enda en metode å vise skygge på. Dette er og tatt med iphonen. 

Etter redigering
På det ikke redigerte bildet var det glasset som stod i sentrum, men jeg ønsket å likestille det litt mer, så derfor valgte jeg og gjøre kontrastene(ved å bruke brightness/contrast og curves) i bildet sterkere og skyggen og gjennomsiktigheten klarere. Før det redigerte jeg det til svart/hvit og beskjærte(crooptool) det. 


Egenvurdering:


Hva har du lært, og hva synes du om oppgaven?

Jeg lærte mer om eksponeringstrekanten, og lysforholdene som gjør bildet best mulig. Det er forholdet mellom ISO, Lukketid og blenderåpning som må være i balanse. Blenderåpningen påvirker dybdeskarpheten, lukketid viser hvor hurtig eksponeringen foregår og kan fryse bevegelse. Mens ISO avgjør om hvor rask eller sakte lukketiden er som gjør at du kan ta bildet i dårlig lys uten å bruke stativ eller blits(altså påvirker bildekvaliteten). 

I tillegg har jeg lært om belysning(lamper og naturliglys) og skygge, og hvordan jeg kan få fram disse og bruke det på en fin måte. Jeg har lært mer om å redigere i photoshop, hvor jeg lett kan få tydeligere fram kontraster og gjennomsiktighet. Samtidig har jeg lært meg hvordan legge fokus på gjennomsiktighet, og komposisjon når en fotograferer. I tillegg har jeg lært hvordan ta portrettbilder og ved å bruke kulisser, samt "paraplyer" og plater ut i fra lys og skygge.  


Jeg synes denne oppgaven var gøy, og var veldig greit og ha 2 deler i oppgaven med samme tema. Da så man veldig godt hvordan belysning og skygge har å si både når det gjelder gjenstander og mennesker. I tillegg ble jeg fornøyd med en del av resultatene mine, selv om jeg ser at jeg kunne endret litt på fotografiene mine. Jeg føler nå jeg egentlig bare blir bedre og bedre på dette med fokus og eksponeringstrekanten. Noe som var veldig greit var at det ikke var noen fasit, og at vi i tillegg kunne ha det gøy mens vi arbeidet. 


tirsdag 5. februar 2013

UKE 4-10 Frimerke design av koldnål trykk

Koldnåltrykk:

Oppgaven gikk ut på: å lage koldnål trykk som vi skulle bearbeide i Photoshop. Videre skulle vi ta det inn i Indesign og lage det til et frimerke. Her skulle det latinske navnet på sommerfugl (Papillio Norvegius), og Noreg A være teksten, og original designet skulle være på A5.  Det en ble mest fornøyd med skal gjøres om til frimerkeformat ca. 3x4 cm. Mens det viktigste med oppgaven var at typografien ble leselig selv på det forminskede formatet. I tillegg skulle vi dokumentere prosessen og slik  det hele gikk for seg.


PROSESSEN:


Her tegnet vi over bildene vi hadde av vår sommerfugl(fant på google) med koldnålen. Det var ganske tungt og man ble sliten i fingrene av å lage de dype strekene. 



Videre tok vi formen vår, og gnidde inn forskjellige farger i alle sporene. Så pusset vi vekk den overflødige fargen og så om vi var fornøyd med fargekombinasjonen. Det var lurt å plassere trykket over et hvitt ark, for lettere og se hvordan trykket ville bli. Vi lagde mange variasjonen mer farger og brukte også koldnålen og lagde dypere spor der vi syntes det var nødvendig.



Ellen demonstrerer
Deretter plasserte vi trykket vårt på et litt ru og fuktet papir og la det på pressen. Så var det bare å legge den i pressen og starte og sveive. De ferdige trykkene tørkes, og deretter skannet vi det inn på pc-en.



Tema: Norsk frimerkedesign
Motiv: Sommerfugl  


Kompetansemål 3: hovedområde foto, grafikk og samfunn som kunstuttrykk, og som rollen i det masseproduserte bilde i samfunn. 


Frimerke nummer 1: 


Ferdig skanning av koldnåls trykket, før redigering

Redigert i Photoshop
Jeg brukte bildet som vist over og brukte crooptool til og skjære ut den minste sommerfuglen. Videre markerte jeg blåfargen i malingsspannet og trykket så på filter. Dermed ble sommerfuglen blå og bakgrunnen ble animert i svart og hvit. Videre brukte jeg brightness/contrast for å få større kontraster mellom forgrunn/bakgrunn og fargene generelt. 



Redigert til frimerke i Indesign
Senere tok jeg det redigerte bildet inn i Indesign, hvor jeg brukte liggende format A5. Jeg begynte å legge inn ulike bokser med farge. Bakgrunnene og teksten har jeg brukt eyedropper tool på og overført blå fargen fra sommerfuglen til dem. Jeg valgte og brukte to rammer for den ytterste kraftigste blårammen drar sammen hele motivet, og rammer bedre inn bildet. Mens jeg synes det var gøyere med en lyseblå bakgrunn, enn en helt hvit, og brukt også dette verktøyet der. Selve teksttype jeg brukte heter David, og jeg brukte den fordi den er tydelig og synes på lite format. På Noreg A brukte jeg David (bold), for at det skulle bli lettere å se på et mindre format. Mens Papillio Norvegius brukte jeg kun David, for at det ikke skulle være hovedfokuset, samtidig tok jeg mindre størrelse på skriften. På teksten brukte jeg det latinske navnet på sommerfugl og la også til Noreg A som hovedtekst. Jeg flyttet mye på bildet og teksten for å se hvordan de forandret seg i forhold til hverandre, men også fargeendringer spilte mye forskjell. Videre spredde jeg bokstavene fra hverandre og tok ulike størrelser for å bedre lesbarheten. 






Frimerke nummer 2: 

Ferdig skanning av koldnåls trykket, før redigering




Her beskjærte jeg bilde i Photoshop, og brukte først brightness/contrast for å få sterkere farger. Så markerte jeg malingsbøtta med rosa og gikk inn på filter. Da ble resultatet elektrisk rosa, og jeg synes det var spennende siden det ble så sterk og selvlysende farge på sommerfuglene. I bildet kommer det fram både rosa- og lilla- toner.





Redigert i Photoshop

I Indesign valgte jeg og sette bildet i hovedfokus, og plasserte det derfor i midten. Jeg valgte liggende format, og A5 form på layouten. Når jeg lagde bounding box plasserte jeg ikke hele bildet konkret slik det var i Photoshop, men gjorde bildet så stort at det ikke fikk plass. Dermed ble bildet beskjært, og fikk en mer spennende vri. Over plasserte jeg det latinske navnet, og slik som på bildet over brukte jeg samme skriftform, nemlig David. Jeg brukte også David på Noreg A, men denne gangen ikke Bold, men jeg ser nå at det kunne vært lurt for å øke lesbarheten. Videre laget jeg mer avstand mellom bokstavene slik at de tok mere plass, og lesbarheten økte.  I tillegg brukte jeg lilla tonen i sommerfuglen på tekstene, ved hjelp av eyedropper tool. Dette verktøyet brukte jeg også på bakgrunnen jeg lagde med bounding box og senket prosenten slik at det ble en lyserosa bakgrunn.  




Forskjellen på dette bildet og det over er at her brukte jeg rosa-tonen fra sommerfuglen på teksten. Dette gjorde jeg ved hjelp av eyedropper tool, og gjorde dermed teksten her rosa i stede for lilla. 
Nå ser jeg at på begge versjonene kunne jeg ha gjort teksten bold/tykkere slik at det ble lettere å lese når den ble forminsket. 


Frimerke nummer 3: 


Ferdig skanning av koldnåls trykket, før redigering


Redigert i Photoshop
Jeg beskjærte bildet i Photoshop, og viska ut den minste sommerfuglen. Videre brukte jeg filter for å få en slags animert look, i tillegg brukte jeg curves for å få fargene sterkere og få frem mer kontraster mellom bakgrunn og sommerfugl. 

Redigert til frimerke i Indesign

Her brukte jeg også liggende format, og A5 mål. I Indesign lagde jeg en bounding box som jeg fylte med den lyseblå fargen fra vingen til sommerfuglen. Jeg gjorde den litt lysere så rammen rundt ikke skulle bli for dominerende. Videre brukte jeg skrifttype Lucida Bright på all skriften, men på Noreg A brukte jeg i tillegg bold siden den skulle ta mest plass. I tillegg tok jeg størst skriftstørrelse på den, slik at den stod enda mer i fokus. For å få markert den enda mer brukte jeg eyedropper tool og gjorde skriften like rød som blomsten. Mens det latinske navnet gjorde jeg lyseblått. Videre delte jeg bokstavene litt fra hverandre for å fylle ut mer av tomrommet, og for å øke lesbarheten.  


Redigert til frimerke i Indesign, her rød bakgrunn
Dette bildet har samme layouten, skriftform, samt størrelse og redigering mfl. som bildet over. Den eneste endingen var at når jeg brukte eyedropper tool på bakgrunnen brukte jeg rødfargen fra blomsten. Denne fargen følte jeg markere bedre bildet, og knyttet alt bedre sammen. Dette er min favoritt av de ulike frimerkene jeg lagde, dette fordi jeg liker den klassiske layouten. 


  


Egenvurdering:

Gjennom denne oppgaven har jeg lært om hvordan en lager koldnål trykk, og hvor viktig det er å lage dype streker for å få et fint trykk. Jeg synes det var gøy å se hvordan sommerfuglen tok form på platen etterhvert som man risset med koldnålen. Samtidig har vi lær mer om trykkteknikken, denne gangen med å gni farge inn i stede for rulle. Dermed lærte vi hvordan man lager grafikk. Det var spennende å bruke farger denne gangen, og prøve å blande de slik at motivet for hvert trykk endret seg. Videre lærte jeg masse om de ulike filtrene, noe som var ganske nytt for meg, for har ikke satt meg så mye inn i det tidligere. Det var så mye gøy en kunne få til både negativ og animasjons effekter, og jeg fikk prøvd mye forskjellig. I tillegg lærte jeg mer om fargekombinasjoner mellom tekst, bilde og bakgrunn og hvordan de sammen danner en helhet. Samt hvordan kun en av dem kan ødelegge for denne helheten.  I oppgaven brukte jeg mye eyedropper tool noe jeg garantert jeg skal fortsette med, siden det var lett å finne fargetoner som fungerte bra både til bakgrunn, tekst og bilde. Jeg så også ved å endre farge eller plassering på teksten fikk frimerket et helt annet fokus. Noe annet som var viktig med teksten var at den ikke overstyrte bilde og passet til bildet. Her så man igjen hvor mye typografi har og si. Alt i alt var oppgaven gøy, utfordrene og annerledes. Det var spennende og lære en ny trykkemetode, og selv om det tok lang tid og mye arbeid så ble det så fint til slutt. Håper vi kan gjøre dette igjen, for det var gøy å kombinere det praktiske håndarbeidet med pc-arbeidet.  


tirsdag 22. januar 2013

UKE 3-8 Fordypningsprosjekt trykk og foto


HVA OPPGAVEN GIKK UT PÅ:
Oppgaven gikk ut på å velge en fotograf man interessere seg for.  Deretter å finne fakta om fotografens fotografier, billedspråk eller sjanger han bruker i fotoene sine, og om fotografen har en samfunnsrolle, engasjement.  I tillegg skulle en velge ut ett av fotografiene hans som man likte ekstra godt, og skrive en bildeanalyse ved å bruke denotativ og konnotativ metode. Senere skulle en selv fotografere 3 bilder ved å ta i bruk fotografens billedspråk. Disse skulle man videre redigere i Photoshop, og legge alt ut på bloggen til slutt.

GRUNNEN TIL VALGET AV FOTOGRAF:
Jeg så først gjennom arket med de ulike fotografene på for å orientere meg over hva hver enkelt tok bilde av. Det var ut i fra budskapet jeg valgte den fotografen jeg ville fordype meg i. Det ble Lee Friedlander, fordi jeg synes måten bildene hans fanger omgivelsene på gjorde de spennende og unike. I tillegg interesserer jeg meg for ulike sider ved samfunnet. Det er gøy og plutselig å se og sette fokus på sider ved hverdagen man vanligvis ikke legger merke til. Friedlander setter nemlig frem ulike miljøer i USA, og det skulle bli spennende og se om jeg klarte og gjøre det i Norge. 


Lee Friedlander

Selvportrett: Lee Friedlander

Friedlander ble født i Washington i 1934,og er en av verdens mest viktige nålevende fotografer. Han begynte å ta bilde av det Amerikanske samfunnet fra ca.1948. Gjennom bildene sine skildrer han ulike kulturer i samfunnet. Som han kaller for urban "social landscape". For eksempel et bilde av en tv med en kjendis i, som representerer påvirkningen TV-en og kjendisene har på oss mennesket. 

Samtidig er han kjent for en del selvportretter, de begynte han å fotografere i 1960- årene, og som han igjen fortsatt med på slutten av 1990 tallet. Disse ble publisert i en monografi(hvor man skriver om et enkelt tema eller en kunstner) i Fraenkel Gallery i 2000. Arbeidet hans ble også brukt på the Museum of Modern Art. I tillegg kom noen av fotografene hans i Playboy rundt 1985, der i blant et svart/hvit nakenbildet han hadde tatt av Madonna for en del år siden. I tillegg tok han bilder av andre kjente musikere, selv likte han musikkstilen jazz, og ofte var de musikerne avbildet. I motsetning til bildene av Madonna var de helt firkantede og i farger. Senere har han også laget mange utstillinger selv, noen eksempler på dette kan være Sticks and Stones, Apples and Olives, Family og At Work. Mens i 2010 ble all den kunsten han hadde lagd utstilt på Whitney Museum of American Art i New York, hvor temaet ble hetende America by Car

Billledspråk/sjanger:

Leica 35mm kamera

Han var enten ute på veien og tok bilder, eller i et mørkerom og lagde print. Hos han fantes det ikke interesse av å bli kjent, kun fotograferte for sin egen del. I tillegg tenkte han ikke lenge over før han tok et bilde, hjernen hans bare jobbet på en veldig spesiell og særegen måte, hvor bildet nesten skapte seg selv. Han er selvlært, og ikke et produkt av skolen slik mange fotografer er i dag.

På 60 og 70-tallet arbeidet han mest med Leica 35mm kamera og tok bilder i svart/hvitt.  Hvor han tar for seg bylivet, landskap, mennesker og andre ulike objekter.  Han likte godt og ta bilder av landskap med mennesker i det, for å se hvordan naturen endret seg. Da brukte han ofte seg selv som statist, et eksempel på det kan være et fotografi der en grein kommer litt i veien for ansiktet hans. Dette var med på å utvikle han til en fotograf med mere variasjon. Han brukte oftest refleksjon, linjer og komposisjon, samt plakater og skilt. For å vise refleksjon brukte han for eksempel vinduer og speil. Grunnen til hans fasinasjon av refleksjon var fordi det var den eneste gangen det motivet(refleksjonen) kom til å se akkurat slik ut. Dermed var den eneste måten og fange denne hendelsen på å knipse et bilde. Mens gjerder og stolper brukte han for å danne linjer, dybde og komposisjon. Mens plakater og skilt tok han bilde av for og viser hvordan den moderne hverdagen så ut.  Grunnen til at han etter hvert begynte å ta nakenbilder skyldes at han fortsatt ønsket og ta bilder når det var dårlig vær, og da mente han han kunne gjøre inne. Dermed fant han ut at det kunne være spennende og prøve ut å fotografere den nakne menneskekroppen. Som nevnt tidligere valgte han og gå over til å ta selvportrett, og holder fortsatt på med dette i dag. Alle bildene hans er tatt i svart/hvitt, med unntak av noen tidligere kjendisbilder. Flere ulike fotografer har blitt inspirert av måten han skildrer omgivelsene sine på, og jeg skal selv senere i denne oppgaven ta ulike bilder ved å bruke hans billedspråk. Her velger jeg og legge fokus på streetfotography, mens kjendisbildene, nakenbildene og landskap har jeg valg å se litt bort i fra for å begrense oppgaven. Derfor har jeg ut i fra mine tre bilder lagt vekt på det jeg mener er det mest sentrale i billedspråket til Friedlander. 

Bildeanalyse:

          LEE FRIEDLANDER: MANNEQUIN



Denotativ bildeanalyse(beskriver kun hva en ser på bildet):

Bildet er tatt i sort/hvitt og i forgrunnen ser man en dame som står litt bøyd fremover med et ganske tomt uttrykk i fjeset.  Håret er litt busstette og hun har surmunn og ser derfor ganske missfornøyd ut mens hun skikker ut av vinduet. Ut i fra antrekket ser hun ut som en kontordame med skjorte og blyantskjørt. I tillegg ser vi at hun er inne i et bygg og skikker ut av et stort vindu. I vinduet reflekteres byen, der en ser hvordan hverdagen er. Det fotografiet er tatt i en by, hvor det er, veiene, en del store og høye bygninger, noe som gir ulike linjer og komposisjon. Det virker også som det er sommer eller i hvert fall at det er varmt der pga. palmene.  I tillegg er det en mann som står og skikker inn i vinduet fra fortauet utenfor, og siden han går i shorts så indikerer også dette på at det er sommer og varmt. Samtidig er det noen biler på veien, og det kan tenkes at det til vanlig er en travel by med masse mennesker. Mens i bakgrunnen er det et klesstativ med masse klær og det ser derfor ut som innsiden av en butikk. 


Konnotativ bildeanalyse(tolker et bildets innhold):

     Friedlander har fotografert bildet i en skrå vinkel fra høyre, og får derfor mer fokus på damen og ikke selve butikken. Hun har ikke sko på seg og en kan derfor anta at hun ikke er en ekte dame. For det er ikke vanlig å gå ut uten sko. For som en ser på navnet på bildet er hun en mannekengs dukke. Butikken bruker altså henne til å vise frem klærne til kundene, for å friste dem inn i butikken for å handle. Friedlander brukte her sitt håndholdte 35-mm kamera som han også brukte litt tidligere i karrierene hans. Dette kunne han ta med seg overalt og bare ta bilder når han følte for det. Her var hovedfokuset refleksjonen i vinduet. Og siden jeg har lest om han sin teknikk så vet jeg at han liker godt å ta bilde med refleksjon, fordi det skimtes ulike refleksjoner hele tiden. Og dette var den eneste gangen akkurat den refleksjonen viste seg. For den er ikke konstant, slik som mange andre objekter. Dermed var den eneste måten å fange denne hendelsen å ta et bilde. Mye kan tyde på at mannen en ser på bildet er Friedlander selv fordi han holdet den ene armen opp litt foran ansiktet akkurat som han skal ta et bilde, og i tillegg står han vendt mot butikkvinduet. Samtidig vet jeg at han nesten alltid får med seg selv i de ulike refleksjonsbildene han tar.

     Friedlander begynte å fotografere mannekengs dukker fra 2009-2011 i blant annet San Francisco, dermed bekrefter det påstanden om at fotografiet er tatt et nok så varmt sted. Palmene avslørte det, og det er også et av kjennemerkene til San Francisco. 



Mine bilder inspiret av Friedlander:

Bildet tatt utenfor  kulturhuset
Blenderåpning: f/2.8
Eksporteringstid: 1/355 sek
ISO: 80

Til å fotografere dette bildet brukte jeg iphonen min. Jeg hadde tidligere sett et bilde hvor Friedlander hadde fotografert en tv i en stue som viste en kjendis på skjermen. Dermed skildrer han hvordan samfunnet i hjemmet var på den tiden, hvordan stue man hadde, landets fremgang(nesten alle hadde fått seg tv), kjendiser som påvirket hverdagen. Det bilde inngår i samlingen kalt "The Little Screens". Derfor tok jeg dette bildet for å skildre hvordan verden har utviklet seg, med tanke på teknologien. Selve fokuset ligger på selve jenta, fordi jeg ville at handlingen hun utfører skulle stå i sentrum. Nemlig det å snakke i telefonen. Det viser hvordan samfunnet vårt er i dag, og hvordan dette er en del av hver enkelt sin hverdag. Dette er også sider ved hverdagen man ikke lenger registrerer, nemlig hvor avhengig vi er blitt av teknologien i de Vestlige landene, for eksempel i Norge.  

.


Bildet av refleksjonen i kulturhuset
Blenderåpning: f/2.8
Eksporteringstid: 1/479 sek
ISO: 80


Flere ulike bilder som han har tatt har vært refleksjon i et vindu, noe vi også har jobbet med tidligere i trykk og foto. Han syntes det var interessant fordi det alltid var forskjellig lys, hendelser mfl. som kunne være med på å endre bildet. Slik refleksjonen viste hendelsen og miljøet skjedde kun i det øyeblikket, som nevnt over prøvde han og fange det. I dette bildet er det også linjer som er med på å komponere bildet på en annerledes måte, bildet blir delt i 2 av linjene mens mennesket(meg) drar de to delene sammen. Øverst ser vi byen med kirken og Sam Eydes plass, under strekene ser vi pianoet som skinner gjennom glasset fra innsiden, mens jeg tar et selvportrett av megselv i venstre hjørne. For oftest var det seg selv han brukte som statist. Dermed får jeg visst en side med samfunnet en ikke ofte legger merke til i hverdagen. For hvor ofte ser en egentlig på selve vinduet i byen, og ikke hva som er bak det? I tillegg til refleksjon, selvportrett, linjer og komposisjon, finnes det også skygger fordi sola gir ulike lyseffekter. Dette var noe Friedlander syntes var interessant og brukte det i flere av sine bilder. Dette bildet har jeg også fotografert med iphonen.



Bildet tatt ved Kolbjørnsvik på Hisøya

Blenderåpning: f/2.8
Eksporteringstid: 1/800 sek
ISO: 160



Tidligere har Friedlander tatt flere bilder av ulike landskaper ved å ta bildet i refleksjonen som speilet på utsiden av bildøra ("America by cars"). Det var disse bildene jeg hadde i tankene og jeg ville gjøre en liten tvist på i dette fotografiet. Her har jeg prøvde å få med humor, refleksjon og meg selv, bare virkemidler i Friedlander sitt billedspråk. Dermed brukte jeg speilet som et verktøy for å få frem refleksjonen av venninnen min sitt fjes. Humor fikk jeg frem ved at jeg plasserte meg bak speilet til den parkerte scooteren, noe som fikk det til å se ut som at hennes fjes tilhørte min kropp. Bildet tok jeg med stativ for å få frem et slags selvportrett (selv om det kun er min kropp, og ikke mitt ansikt), dette er noe Friedlander har brukt i sitt billedspråk mye i løpet av de siste årene. Dette bildet valgte jeg og rediger litt lysere enn de to andre, fordi en del av fotografien han er ofte ganske lyse, dermed fikk jeg variert og vist både et lyst og et mørkt svart/hvitt bilde.

ALLE BILDENE:
- Noe som er sentralt og som jeg passet på var at det var fint vær alle dagene jeg skulle ta bilder. For ut i fra dokumentaren (link over) ble det sagt at visst det var dårlig vær ute så arbeidet han heller inne i for eksempel mørkerommet sitt eller tok nakenbilder.

- Jeg redigerte alle bildene i photoshop. Først redigerte jeg de over i grayscale for det er det som går igjen i flesteparten av Friedlander sine bilder. Deretter brukte jeg crooptool for å beskjære de. Bildene var dermed veldig lyse, derfor brukte jeg videre brightness/contrast, samt curves for å få frem kontrastene i bildene, for eksempel når det gjaldt skygger, bakgrunn og forgrunn. Dette gjorde bildene mere klare og mørkere, akkurat slik jeg ønsket, og slik Friedlander gjør i sitt billedspråk.   

Egenvurdering:


Denne oppgaven synes jeg var en av de gøyeste oppgavene vi har hatt til nå, for den var så variert. Vi fikk spesialisere oss på en kjent fotograf og han billedspråk, og i tillegg prøve og sette oss inn i han sin tankegang. Jeg synes det var spennende å lese om han og se på fotografiene hans, jeg ble veldig inspirert og gledet meg til å selv fotografere. I tillegg var oppgaven ganske utfordrende og det var vanskelig å begrense seg når det var så mye spennende og ulikt Friedlander har fotografert og opplevd i løp av livet sitt. I løp av denne oppgaven har jeg lært det å finne gode kilder og gjøre reseach, skrive en utfyllende bildeanalyse, og å fotografere ved å bruke en annens bildesjanger. Samtidig har jeg lært enda bedre å bruke linjer og komposisjon som virkemidler, se på ulike sider ved samfunnet, bruke refleksjon, redigering(svart/hvitt, brightness/contrast, curves), selvportrett og i tillegg litt humor. Alt i alt ble jeg ganske fornøyd med resultatet og jeg har virkelig lært mye om Lee Friedlander, og forstår nå bedre hans billedspråk og skal ta det med meg videre i mitt billedspråk. 


KILDER: